Skip to main content

Formatervezési mintaoltalom / design oltalom

Formatervezési mintaoltalom, vagy design oltalom megszerzésében is támogatást nyújtanak tapasztalt ügyvédeink.

 

Formatervezési mintaoltalom / design oltalom – Dr. Krajnyák & Társa ügyvédi iroda

A Dr. Krajnyák & Társa ügyvédi iroda formatervezési mintaoltalmi bejelentések terén is szakértői tapasztalattal rendelkezik – ezen a jogi területen is számíthat munkatársaink tanácsadására.

Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken! 

A formatervezési mintaoltalom jelentése

A formatervezési mintaoltalom egy olyan szellemi tulajdon védelmi forma, amely lehetővé teszi, hogy az iparilag alkalmazott tárgyak külső megjelenése, formája, vagyis maga a dizájn is jogi oltalom alatt álljon. Az ilyen minták oltalma az úgynevezett formatervezési mintaoltalom keretében érhető el. 

Design oltalom – Itt most csak a külső számít

A formatervezési, design oltalom a termék külsejére vonatkozik, vagyis azokra az esztétikai elemekre, amelyek nem a termék funkciójához kapcsolódnak, hanem kifejezetten a megjelenését, formáját vagy mintázatát érintik. 

Formatervezési mintaoltalom példa

Formatervezési mintaoltalmat kaphat bármely ipari vagy kézműipari árucikk egészének vagy részének új és egyéni jellegű megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének külső jellegzetességei – különösen a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve a felhasznált anyagok jellegzetességei – eredményeznek. 

Formatervezési mintaoltalom tárgya lehet például:

  • egy autó karosszériája
  • bútorok
  • lámpák
  • ékszerek
  • csomagolások
  • üzlethelyiségek egyedi belső megjelenése

Ruhaipari, divatcégek is gyakran használják ezt az oltalmi formát egy adott kollekció oltalom alá helyezése érdekében. A formatervezési mintaoltalmi bejelentés még egy olyan bejelentés esetében is praktikus lehet, amikor akár térbeli védjegybejelentést is lehetne tenni.  

A formatervezési mintaoltalom díja

A formatervezési mintaoltalmi bejelentéshez kapcsolódó hivatali díjak jellemzően sokkal alacsonyabbak, mint a védjegybejelentésekhez kapcsolódó díjak.  

A formatervezési mintaoltalomi bejelentés helye és időtartama

  • Formatervezési mintaoltalom megszerzésére lehetőség van mind Magyarországon, mind az Európai Unió területén, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtt tett bejelentéssel, valamint formatervezési minták esetében is élhetünk a nemzetközi oltalomszerzés lehetőségével, akár az Európai Unió tagállamain kívül is.
  • Nem véletlen, hogy ruhaipari cégek szívesen használják ezt az oltalmi formát. Míg a védjegyoltalom 10 évig áll fenn és utána az oltalom többször is megújítható, divattermékek esetében azonban nem biztos, hogy költséghatékony hosszabb távon fenntartani az oltalmat. A formatervezési mintaoltalom 5 évig érvényes és lejáratkor mindig újabb 5 évvel meghosszabbítható az oltalom, legfeljebb négyszer. (Tehát összesen 25 évig állhat fenn, szemben a védjegyoltalom potenciálisan korlátlan határidejével.) 

A formatervezési mintaoltalom törvény lényege: Mik a követelmények?

A formatervezési minták oltalmáról szóló 2001. évi XLVIII. törvény rendelkezései szerint az oltalom megadásának fontos követelménye, hogy a mintának újnak kell lennie. Hasonlóan a szabadalmakhoz, az újdonság azt jelenti, hogy az a nyilvánosság számára a bejelentést megelőzően nem volt megismerhető! 

Egy tanulságos példa: Borbarátok számára bizonyára nem ismeretlen az Ipacs Géza által tervezett tokaji száraz boros palack. Amikor azt a formatervező megalkotta, az egy új boros palack volt, kielégítve a dizájnoltalommal kapcsolatos jogi követelményeket. Az EUIPO a palack formáját érvényes európai uniós design (formatervezési minta) oltalomként lajstromozta is, azonban mivel annak bejelentésre csak évekkel azt követően került sor, hogy a palack a fogyasztók számára már ismerétté vált, a megadott oltalmat az EUIPO később kérelemre megsemmisítette.  

Formatervezési mintaoltalmi bejelentés a Dr. Krajnyák & Társa ügyvédi iroda szakértő csapatával

Forduljon bizalommal a Dr. Krajnyák & Társa iroda ügyvédeihez –megkönnyítjük a formatervezési mintaoltalmi bejelentés folyamatát!

Kérdése van? Keressen minket!